Het aandeel van verzekeraar Aegon ging donderdag op Beursplein 5 hard onderuit, na de bekendmaking van kwartaalcijfers. De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,9 procent lager.
De Europese aandelenbeurzen begonnen met verliezen in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. Beleggers verwerkten de laatste grote stroom aan Europese bedrijfsresultaten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,9 procent lager op 465,08 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 691,02 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,7 procent.
Winstgevendheid Aegon onder druk
Aegon verloor in de hoofdindex ruim 5 procent aan beurswaarde. Het bedrijf boekte vorig kwartaal grotere afschrijvingen door aanpassingen in zijn rekenmodellen dan verwacht.
Volgens KBC-analist Matthias De Wit viel de onderliggende brutowinst van Aegon wat hoger uit dan verwacht. Tegelijkertijd boekte de verzekeraar ook een groter nettoverlies dan gedacht, doordat de afschrijvingen in verband met de aanpassingen aan rekenmodellen hoger waren dan voorspeld.
Rabo-analist Cor Kluis wees op de druk van 4 à 5 procent op de toekomstige winsten door de modelaanpassingen. Die tegenvaller is volgens hem waarschijnlijk nog niet verwerkt in de marktverwachtingen. Het bedrijf kan de gevolgen volgens hem verzachten door in januari bezuinigingen aan te kondigen in de VS. Volgens Kluis was de onderliggende winst slechter dan verwacht.
Aegon meldde wel een verbetering van de solvabiliteit op basis van de huidige regels. Er kwam echter geen update over de financiële positie op basis van de nieuwe Solvency II-regels. Mede daardoor zag KBC geen reden het reduce-advies voor het aandeel Aegon aan te passen. Rabo hield vast aan zijn koopadvies.
PostNL krijgt steun van John de Mol
Mediaondernemer en miljardair John de Mol heeft een belang genomen in postbedrijf PostNL (+2,6 procent), zo bleek donderdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De Mol heeft een kapitaalbelang en stemrecht van 3,18 procent. Hij heeft daarbij ruim 14 miljoen aandelen in bezit. Onduidelijk is wat voor de effecten is betaald. Het aandeel PostNL sloot woensdag op het Damrak op 3,01 euro, wat het belang een waarde geeft van ruim 42 miljoen euro.
Volgens Het Financieele Dagblad zal het belang uiteindelijk worden vergroot naar 5 procent. De krant baseert zich daarbij op kringen rondom De Mol.
Er zijn overigens geen eerdere meldingen van De Mol in PostNL terug te vinden in de archieven van de toezichthouder. Eerder dit jaar nam De Mol een belang van 5,10 procent in navigatiedienstverlener TomTom.
SBM Offshore: onderhandeling schikking Brazilië blijft spannend
SBM Offshore boekt nog geen vooruitgang met de onderhandelingen over een schikking rond de vermeende smeergeldaffaire bij Petrobras. Daarop wijzen Rabobank en KBC Securities in een reactie op het handelsbericht van SBM dat woensdag nabeurs werd gepubliceerd.
Volgens Rabo werd al verwacht dat het bedrijf niet meer details zou geven over de Braziliaanse zaak. Verder waren de resultaten in het derde kwartaal in lijn met de verwachtingen, aldus Rabo. SBM handhaafde daarbij zijn omzetverwachting voor heel 2015.
Verder zal de schuld iets lager uitvallen dan eerder gedacht, aldus SBM. KBC zei dat dat enig comfort biedt.
Rabo heeft een hold-advies en KBC een buy-advies. SBM noteerde donderdag om 09.25 uur 3,2 procent lager op 12,31 euro.
Fagron ondervraagd in de VS
Apotheektoeleverancier Fagron moet in de Verenigde Staten vragen beantwoorden aan justitie in een wijdverbreide fraudezaak, maar er ligt tot dusver geen aanklacht tegen de medisch toeleverancier. Dat schrijft analist Jan De Kerpel van KBC donderdag.
Amerikaanse apothekers zouden voor miljarden dollars aan geneesmiddelen hebben verkocht aan mensen die verzekerd zijn via het Tricare-stelsel, op basis van recepten die artsen tegen betaling uitschreven zonder de patiënt daadwerkelijk te hebben gezien. Dat heeft al tot miljardenboetes geleid.
KBC heeft geen aanwijzingen dat Fagron bij zulke praktijken betrokken is geweest, maar noemt bepaalde bedrijfsonderdelen in de Verenigde Staten wel ,,kwetsbaar''. De bank ziet echter geen aanleiding het koopadvies en koersdoel van 26 euro bij te stellen.
Het aandeel zakte donderdag in de vroege handel 0,8 procent naar 18,95 euro, in een 0,5 procent lagere MidKap.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl